Skip to content Skip to footer

Dănești

Comuna Dănești (în maghiară Dánfalva, alternativ Csíkdánfalva) este o localitate în județul Harghita. Vatra satului se găsește pe lunca Oltului, la 21 km nord de Miercurea Ciuc, pe traseul drumului european E578, la o altitudine de 704 m, în mijlocul zonei Ciucului de Sus.

Documente

Anunțuri

Primăria

Prezentare

Administrația locală

Primar

Bőjte Csongor-Ernő

Viceprimar

Both Norbert-László

Secretar General

Bogács Angyalka-Klara

Contabil

Gál Ildikó Orsalya

Registrul agricol

Urbanism

Stare civilă

Asistență socială

Situații de Urgență

Bilanț contabil

Buget local

Execuție bugetară

Indicatori financiari

Impozite și taxe locale

Formulare Online

Sesizări

Plăți online

Monitorul oficial Online

Cuvântul primarului

Bőjte Csongor Ernő

primarul comunei Dănești

Pentru început vă spun tuturor bun venit pe site-ul comunei Dănești, conceput ca unul dintre instrumentele de comunicare cu cetăţenii pe care le are primăria comunei noastre, acest site se vrea a fi o fereastră ce denotă transparenţă în relaţia administraţiei publice cu dumneavoastră, oferindu-vă totodată posibilitatea de a avea acces la acele informaţii care vă sunt necesare pentru rezolvarea problemelor de zi cu zi. Una dintre priorităţile administraţiei pe care o conduc este aceea de a le oferi tuturor cetăţenilor servicii de calitate, într-o manieră modernă, demnă de o comună europeană. În acest context, împreună cu echipa mea, alături de care ne desfăşurăm activitatea în cadrul primăriei comunei Dănești, facem tot ceea ce este posibil pentru ca să îmbunătăţim modul în care ne facem datoria faţă de cei care ne-au mandatat în această activitate, cetăţenii comunei noastre.

Proiecte de investiții
Proiecte de infrastructură rutieră

Modernizarea drumurilor de interes local ADI DKSZ

Sursa finanțării: Fonduri Europene

Modernizare drumuri de interes local, ADI DKSZ

Sursa finanțării: Fonduri Naționale

Reabilitarea străzii Reh

Sursa finanțării: Fonduri Naționale

Reconstruirea podului pe râul Olt, comuna Dănești

Sursa finanțării: Fonduri Naționale

Proiecte de școli și grădinițe

Dezvoltarea infrastructurii educaționale a Liceului Tehnologic "Petofi Sandor" din comuna Dănești

Sursa finanțării: Fonduri Naționale

Dezvoltarea infrastructurii educaționale liceul Petofi Sandor, comuna Dănești, reabilitare grajd/schimbare de destinație în ferma educațională

Sursa finanțării: Fonduri Europene

Proiecte de centre culturale

Reabilitare instalații și dotare casa de cultură, comuna Dănești, Sat Dănești

Sursa finanțării: Fonduri Europene

Proiecte de iluminat public

Eficientizarea iluminatului public în comunele Dănești, Cârța și Tomești

Sursa finanțării: Fonduri Naționale

Proiecte de construire și reabilitare de clădiri

Modernizarea și reabilitarea energetică a primăriei comunei Dănești - Fonduri Naționale Construire remiză PSI comuna Dănești

Sursa finanțării: Fonduri Naționale

Interes public

Calendarul catolic

Ieri, 16 septembrie, am sărbătorit:

  • Sfinții Corneliu, Ciprian şi Ludmila

Astăzi, 17 septembrie, sărbătorim:

  • Sfântul Robert Bellarmin

Mâine, 18 septembrie, vom sărbători:

  • Sfântul Iosif din Copertino

Poimâine, 19 septembrie, vom sărbători:

  • Sfântul Ianuariu

Calendarul reformat

Ieri, 16 septembrie, am sărbătorit:

  • Edit

Astăzi, 17 septembrie, sărbătorim:

  • Ludmila

Mâine, 18 septembrie, vom sărbători:

  • Titusz (Titus), Diána

Poimâine, 19 septembrie, vom sărbători:

  • Vilma

Localizare

Comuna se găsește pe lunca Oltului, la 21 km nord de Miercurea Ciuc, pe traseul drumului european E578, la o altitudine de 704 m, în mijlocul zonei Ciucului de Sus.
În nord se învecinează cu comuna Cârța, la sud cu localitatea Mădăraș, în vest e înconjurat de Munții Harghitei și în est de Munții Ciucului.
Satul este împărțit pe sistem zecimal:
– Oltfalva – compunea un ținut individual înainte cu 150 de ani.
– Város (la sud de gară), Középszeg, sau Középtíz și Felszeg, ori Fesszeg.
Satul s-a format pe teritoriul Középtíz (Középszeg).

Avizier electronic

Dispoziții

Vezi categoria

Hotărâri

Vezi categoria

Proiecte

Vezi categoria

Procese

Vezi categoria

Căsătorii

Vezi categoria

Formulare

Vezi categoria

Pentru a găsi rapid documentele de care aveți nevoie, vă rugăm să alegeți o categorie de mai sus sau să căutați documentele dorite de aici. Selectați categoria relevantă pentru a vedea toate documentele disponibile sau utilizați funcția de căutare pentru a găsi informații specifice.
* Documentele sunt actualizate constant pentru a asigura transparența și accesul la informațiile publice.

Obiective turistice

Băile "Dugás"

Au fost înființate în anul 1929 de către corpul industrial al Ciucului de Sus, fiind valorificat un izvor natural de apă minerală carbogazoasă având 20°C. Apa era folosită atât pentru cura internă, cât și extern în vane cu apă încălzită. În apropiere de izvor, în anii 1960, a fost executat un foraj de 10-12 m adâncime, ce a debitat 0,3-0,4 1/s apă carbogazoasă bicarbonatată calcică cu temperatura de 20°C. Apa a fost folosită atât pentru consum, cât şi în cură externă, într-o mică instalaţie de băi.

Citeşte mai mult

Biserica Sfânta Maria Mare

Biserica romano-catolică a fost construită în stil neogotic, și a fost predată pe 8 decembrie 1935. Zidurile din cărămidă ornamentală roșie și rozeta de deasupra intrării conferă un aspect particular, neobișnuit, dublat de faptul, că este singura biserică din zonă cu altarul orientat spre vest.

Citeşte mai mult

Centrul ceramicii populare negre

Dănești este centrul tradițional al ceramicii populare negre din zonă, cunoscut și pentru diversele țesături și textile populare artizanale de lână, precum cerga. După încetarea olăritului din Mădăraș, Dănești devenise centrul olăritului din Ciucul de Sus.

Citeşte mai mult

Galerie foto

Mai mult

Clădiri istorice

Liceul Tehnologic "Petőfi Sándor"

În viața satului a însemnat un pas important anul 1961, când școala a început să funcționeze ca liceu, fiind singurul liceu din Ciucul de Sus. Clădirea școlii s-a făcut între anii 1935 și 1937. La intrarea ei se găsesc două statui făcute între anii 1957-1958 de către Kosza János, un artist naiv, originar din Dănești. Prima statuie simbolizează pe poetul maghiar revoluționar, Petõfi Sándor, cealaltă, un grup de statui ce poartă denumirea de „Început”.

Citeşte mai mult

Primăria comunei Dănești

Situată în județul Harghita, este cea mai veche și marcantă clădire din localitate, având o valoare istorică și arhitecturală semnificativă. Clădirea a fost proiectată în anul 1912 de către inginerul constructor Antal Vidor, un fiu al comunei, cunoscut pentru contribuțiile sale remarcabile în domeniul construcțiilor.

Citeşte mai mult

Căminul cultural

Este o clădire de mare importanță pentru comunitate, cunoscută pentru fațada sa ornamentată cu un mozaic nonfigurativ realizat de pictorul și graficianul de origine locală, Zsigmond Márton. Mozaicul adaugă o notă artistică distinctivă și unică clădirii, fiind o expresie a talentului și creativității artistului.

Citeşte mai mult

Personalități locale

Antal Áron

(n.1881 - d.1966) scriitor și istoric maghiar

Și-a început studiile la Csíksomlyó, apoi le-a continuat la Budapesta și Cluj. În 1908 a obținut diploma de profesor de limba latină și maghiară. Ulterior, a predat la Székelyudvarhely, Brașov și Csíksomlyó, iar din 1910 la Miercurea Ciuc, la gimnaziul romano-catolic (azi Liceul Teoretic Márton Áron), până la pensionarea sa în 1943.

Citește mai mult

Antal Vidor

(n.1886 - d.1915) inginer constructor

A fost un inginer constructor din Dănești, județul Harghita. În ciuda vieții sale scurte, a avut o contribuție notabilă în domeniul ingineriei construcțiilor. A studiat ingineria construcțiilor, absolvind cu onoruri.

Citește mai mult

Ernő Albert

(n.1932 - d.2022) profesor

A fost un colecţionar de poezie populară maghiară din România. A urmat liceul în Csíkkarfalvá și Csíkszereda, apoi a obținut un certificat de profesor cu specializare în limba și literatura maghiară la Universitatea Bolyai în 1954. El a legat cercetarea sa de poezie populară cu colecția care devenise tradițională în facultate.

Citește mai mult

Albert Dávid

(n.1934) profesor, istoric

Este un profesor și istoric al artelor din Odorheiu-Secuiesc, județul Harghita. Cu o carieră academică remarcabilă, a adus contribuții semnificative în domeniul istoriei artelor. A studiat istoria artelor, obținând licența, apoi masteratul și doctoratul în acest domeniu. A predat la diverse universități, inclusiv la Universitatea Babeș-Bolyai și la Universitatea din București.

Citește mai mult

János Pál

(n.1921 - d.2018) profesor, muzeolog, istoric

Și-a terminat studiile în satul natal și în Csíkszereda și a obținut o calificare de profesor în Marosvásárhely (1941). A fost mai întâi profesor la Jobbágytelk , Csíkdánfalva și Gyergyóremet , iar din 1949 a fost profesor și apoi director al Școlii Pedagogice din Csíkszereda. Din 1952 a fost inspector școlar în raionul Csík.

Citește mai mult

Zsigmond Márton

(n. 1947) pictor, grafician

S-a născut în data de 18 noiembrie 1947, în Csíkdánfalva (Dănești), Harghita. A absolvit studiile gimnaziale la Școala Profesională de Artă din Marosvásárhely (1966). A obținut titlul de profesor de desen la Colegiul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj (1970), și diploma de artă plastică monumentală la Universitatea N. Grigorescu din Cluj. Marton Zsigmond este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Citește mai mult

Erõss István

(n.1964) artist plastic

De-a lungul carierei sale, a explorat diverse forme de exprimare artistică, inclusiv pictura, sculptura și arta digitală. A studiat artele vizuale, obținând diploma de licență și apoi masteratul în arte plastice. A urmat cursuri de specializare și a participat la programe de schimb artistic.

Citește mai mult

Lajos Gall

(n.1900 - d.1944) atlet

Sportivul s-a născut pe 10 iunie 1900 în comuna Dănești. A fost legitimat la ASTRA Brașov, IAR Brașov și ASM Brașov și s-a remarcat în probele de alergări de 5.000 m, 10.000 m și maraton, devenind multiplu campion național. A obținut șase medalii la Jocurile Balcanice în proba de maraton, dintre care trei de aur, în anii 1932, 1933 și 1935.

Citește mai mult

Cetățeni de onoare

Bara Ferenc

(n.1951) consilier al Sfântului Scaun

Capelan papal , consilier al Sfântului Scaun , pensionar Arhidiacon, Retras preot paroh. Locul nașterii: Gelence, 24.10.1951, Locul hirotoniei: Gyulafehérvár, 20.06.1976 Studii teologice: 1970-1976 – SIS

Citește mai mult

Ultima actualizare:03:00 | 31.08.2024

Meniu
Sari la conținut