HU | RO
2023 november 28 - kedd (48. hét - 331. nap)
ÕszutĂł / EnyĂ©szet hava / Szent AndrĂĄs hava
Ma StefĂĄnia névnapja van, holnap TamĂĄs, Tamara névnapja lesz.

KEZDÕLAP
CSÍKDÁNFALVÁRÓL
POLGÁRMESTERI HIVATAL     ElĂ©rhetĂ”sĂ©g
    VezetĂ”sĂ©g
    Szervezeti felĂ©pĂ­tĂ©s
    BĂ©rlista
    KözĂ©rdek? informĂĄciĂłk
ÖNKORMÁNYZAT     HatĂĄrozatok
    Ă–nkormĂĄnyzati kĂ©pviselĂ”k
    SzakbizottsĂĄgok
    TanĂĄcsĂŒlĂ©si jegyzĂ”könyvek
    PĂ©nzĂŒgyi helyzet 2016
    PĂ©nzĂŒgyi helyzet - 2017
    KöltsĂ©gvetĂ©s - 2018
    DöntĂ©si ĂĄtlĂĄthatĂłsĂĄg
    PĂ©nzĂŒgyi helyzet 2018
    KöltsĂ©gvetĂ©s 2019
    KöltsĂ©gvetĂ©s 2020
INTÉZMÉNYEK
CIVIL SZERVEZETEK
KÖZLEMÉNYEK, HIRDETÉSEK     SzemĂ©lyi igazolvĂĄny online
    FogĂĄszati rendelö felhĂ­vĂĄsa
    LICIT
    ĂLLÁS
    DIREKT BESZERZÉSEK
    HÁZASSÁG
    KĂŒltelkekre vonatkozĂł eladĂĄsi ajĂĄnlatok
    KÖZÉRDEKÛ HIRDETÉS
    TerĂŒlet bĂ©rbeadĂĄs a DugĂĄs-fĂŒrdön
    ĂRAMSZÜNET!!!
    SZEMÉTGYÜJTÉS
    KÖNYVTÁR
    ERDÖSITÉSI TÁMOGATÁS-2023
SZABÁLYZÓ
NYOMTATVÁNYOK
RENDEZVÉNYEK
HASZNOS LINKEK
EURÓPAI PARLAMENTI VÁLASZTÁSOK - 2019
UNIÓS PROJEKTEK
KATASZTRÓFAVÉDELEM     HELYI ÁRVÍZVÉDELMI TERV
CSÍKDÁNFALVI KÖZSZOLGÁLTATÁSOK ONLINE PORTÁL
SZENÁTUS ÉS KÉPVISEL?HÁZI VÁLASZTÁSOK 2020
NÉPSZAVAZÁS 2018
ESEMÉNYEK
SIPOCA 35 Projekt
TELEKKÖNYVEZÉS     TELEKKÖNYVEZÉS - ÉRTESÍTÖ
    SZISZTEMATIKUS TELEKKÖNYVEK
TESTVÉRTELEPÜLÉSEINK     Solt - MagyarorszĂĄg
    Tevel - MagyarorszĂĄg
ÁLTALÁNOS URBANISZTIKAI TERV
URBANISZTIKA
ÁLLAMELNÖK-VÁLASZTÁS 2019. november 10.
KORONAVÍRUS - Fontos közlemĂ©nyek
KÖZLEMÉNY!
HELYI HIVATALOS KÖZLÖNY     StatĂștum
    SzabĂĄlyzatok
    HatĂĄrozatok
    Rendeletek
    KöltsĂ©gvetĂ©s
    MĂĄs iratok
    CsĂ­kdĂĄnfalvi Helyi Hivatalos Közlöny
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK - 2020.09.27.
VÁLASZTÁSOK ÉS SZAVAZÁSOK     EURÓPAI PARLAMENTI VÁLASZTÁSOK - 2019
CSÍKDÁNFALVA DÍSZPOLGÁRA CÍM
SAJTÓKÖZLEMÉNY
ONLINE SZOLGÁLTATÁSOK     Elektronikus ĂŒrlapok
    Panaszok
KORUPCIÓELLENES NEMZETI STRATÉGIA 2021-2025
ÉRTESÍTÉS
A hónapokról...

JanuĂĄr TĂ©lhĂł / Fergeteg hava / Nagy Boldogasszony hava
A tĂ”zsgyökeres itĂĄliai isten, Janus utĂĄn nyerte nevĂ©t, akit a szerencsĂ©s kezdet istenekĂ©nt tiszteltek. A hĂ­vĂ”k ĂșjĂ©vkor kalĂĄcsot tettek Janus oltĂĄrĂĄra, e napon kerĂŒltek minden veszekedĂ©st s kölcsönösen jĂłt kĂ­vĂĄntak egymĂĄsnak. Csak Kr. e. 153-tĂłl kezdve lett januĂĄr az Ă©v kezdete, azelĂ”tt a tizenegyedik hĂłnapnak szĂĄmĂ­tott. E hĂłnapban a Nap a VĂ­zöntĂ” jegyĂ©be lĂ©p.
Februår Télutó / Jégbontó hava / BöjtelÔ hava
NevĂ©t a rĂ©gi latin Februus istentĂ”l nyerte, kinek tiszteletĂ©re e hĂł 15-Ă©n tartottĂĄk a dies februatust, az Ă©lĂ”kre nĂ©zve tisztĂ­tĂł, a halottakra nĂ©zve pedig engesztelĂ” ĂŒnnepsĂ©geket; amikor is a Palatinus papjai februummal (szĂ­jjal) verdestĂ©k a fĂ©rjes asszonyokat, mert hitĂŒk szerint ez ĂĄldĂĄst hozott a hĂĄzassĂĄgra. A februĂĄr eredetileg hiĂĄnyzott a rĂ©gi tĂ­zhĂłnapos rĂłmai Ă©vbĂ”l; Numa Pompilius fĂŒggesztette hozzĂĄ. A Nap a Halak jegyĂ©be lĂ©p.
Mårcius TavaszelÔ / Kikelet hava / Böjtmås hava
Julius Caesar Ăłta az Ă©vnek harmadik hĂłnapja, azelĂ”tt az elsĂ” volt. Marsnak szenteltĂ©k Ă©s rĂłla neveztĂ©k el. Vele kezdĂ”dik a tavasz. NĂĄlunk az 1848-as ifjĂșsĂĄg tette emlĂ©kezetessĂ© 15. napjĂĄt, a hĂ­res 12 ponttal Ă©s a Talpra magyarral. A Nap a Kos jegyĂ©be Ă©s az egyenlĂ­tĂ”be lĂ©p, amivel egyidej?leg ĂĄll be a tavaszi napĂ©j-egyenlĂ”sĂ©g is (20-22. között).
Április Tavaszhó / Szelek hava / Szent György hava
A latin aperire (megnyitni) szĂłbĂłl szĂĄrmazik, mely Ovidius szerint a rĂŒgyek, a bimbĂłk Ă©s virĂĄgok tavaszi nyĂ­lĂĄsĂĄval ĂĄll vonatkozĂĄsban. Április csalfa Ă©s vĂĄltozĂ©kony jellegĂ» s ezzel fĂŒgg össze az elsejei "ĂĄprilis bolondja" nĂ©pszokĂĄs, amelyet a francia "poisson d'avril", az angol "April-fool", az olasz "Calandrino", a nĂ©met pedig "Aprilnarr" nĂ©ven nevez. A Nap a Bika jegyĂ©be lĂ©p.
MĂĄjus TavaszutĂł / ÍgĂ©ret hava / PĂŒnkösd hava
A hĂłnapot Maia istennĂ”nek szenteltĂ©k az antik vilĂĄgban, aki a föld termĂ©kenysĂ©gĂ©t oltalmazza. A nĂ©p szerelmes szĂ­vĂ» legĂ©nyei mĂĄjus elsejĂ©n "mĂĄjusfĂĄt" ĂĄllĂ­tanak kedvencĂŒk hĂĄza elĂ©*. E hĂłnap ĂŒnnepsĂ©gei - a majĂĄlisok - a tavasz Ă©s a nyĂĄr örömeinek szĂłlnak. A szerves Ă©let fejlĂ”dĂ©sĂ©nek ekkor van a tetĂ”pontja. A Nap az Ikrek jegyĂ©be lĂ©p. Ma mĂĄr csak nĂ©hĂĄny faluban Ă©l ez a nĂ©pszokĂĄs.
JĂșnius NyĂĄrelĂ” / Napisten hava / Szent IvĂĄn hava
JunĂł-nak, a HoldistennĂ”nek hĂłnapja, aki a hĂĄzassĂĄg ĂĄltal megszentelt szerelem pĂĄrtfogĂłja, a csalĂĄdi ĂĄldĂĄs istenasszonya. Õ vĂ©di az asszonyokat, kiket egĂ©szsĂ©ggel Ă©s szĂ©psĂ©ggel ruhĂĄz föl. A mĂ»vĂ©szetben Ășgy ĂĄbrĂĄzoljĂĄk, mint a hĂĄzassĂĄg harmĂłniĂĄjĂĄban kifejlett nĂ”i szĂ©psĂ©get. Kedvenc madara a pĂĄva. JĂșniusban az Ă©jszakai fĂ©ltekĂ©n a leghosszabbak a nappalok Ă©s a Nap a RĂĄk jegyĂ©be lĂ©p.
JĂșlius NyĂĄrhĂł / ÁldĂĄs hava / Szent Jakab hava
Eredeti neve quintilis, minthogy a mĂĄrciussal kezdĂ”dĂ” rĂ©gi rĂłmai kalendĂĄriumban az ötödik hĂłnap volt. Csak Julius Caesar Ăłta, Ă©pp az Õ neve tiszteletĂ©re lett jĂșlius; a hatalmas imperĂĄtor szĂŒletĂ©si hĂłnapja. Caesart - a monda szerinte - leszĂșrta Brutus, birodalmĂĄnak alapköveit szĂ©tdĂșlta az idĂ”, de emlĂ©kĂ©t Ă©vezredeken ĂĄt megĂ”rizte a jĂșlius neve. E hĂłnapban mĂĄr a nappalok fogynak; a Nap az OroszlĂĄn jegyĂ©be lĂ©p.
Augusztus NyĂĄrutĂł / Új kenyĂ©r hava / Kisasszony hava
A régi római naptårban az év hatodik hónapja - sextilis -, melyet azonban Octavianus Augustus csåszår a tanåcs åltal a maga nevére neveztetett. A név augeo igére emlékeztet, melynek jelentése: az orszåg gyarapítója. A késÔbbi római csåszårok is viselték e címet, sÔt néha nejeiket is megajåndékoztåk vele (Augusta). E hónapot a kånikula havånak tartjåk és a Nap a Szûz jegyébe lép.
Szeptember ÕszelĂ” / Földanya hava / Szent MihĂĄly hava
A rĂ©gi rĂłmaiak hetedik hĂłnapja, innen neve: septem (hĂ©t). NĂĄlunk a kilencedik hĂłnap, a munkaszezon (tanĂ­tĂĄsi Ă©v) kezdete. PetĂ”fi szeptember vĂ©gĂ©n mĂĄr az elmĂșlĂĄs hangulatĂĄt Ă©rezte. Az elsĂ” Ă”szi harmincnapos hĂłnap, melynek 22-23. napjĂĄn a Nap a MĂ©rleg jegyĂ©be, egyĂșttal az Ă”szi napĂ©j-egypontba lĂ©p.
OktĂłber ÕszhĂł / MagvetĂ” hava / Mindszent hava
Nyolcadik hĂłnap volt a rĂłmaiaknĂĄl (octo), nĂĄlunk a tizedik hĂłnap. A 6. napjĂĄn a hĂ”si halĂĄlt halt aradi vĂ©rtanĂșkra emlĂ©kezĂŒnk. A Nap a SkorpiĂł jegyĂ©be lĂ©p.
November ÕszutĂł / EnyĂ©szet hava / Szent AndrĂĄs hava
A latin novem (kilenc) szĂłbĂłl, mert a rĂ©gi rĂłmai naptĂĄrban a kilencedik hĂłnap volt; nĂĄlunk a tizenegyedik. A Magyar TudomĂĄnyos AkadĂ©miĂĄt e hĂłnapban alapĂ­totta SzĂ©chenyi IstvĂĄn grĂłf, a Nemzeti MĂșzeumot atyja, SzĂ©chenyi Ferenc grĂłf. A Nap a Nyilas jegyĂ©be lĂ©p.
December TélelÔ / Álom hava / Szentkaråcsony hava
A Romulus ĂĄltal beosztott rĂłmai Ă©v tizedik hĂłnapja volt (decem). Amikor Numa a januĂĄrral Ă©s februĂĄrral megtoldva tizenkĂ©t hĂłnapot alkotott, a december a vĂ©gĂ©re szorult az Ă©vnek. Nagy KĂĄroly szent hĂłnapnak nevezte el decembert a nagykarĂĄcsonyi ĂŒnnepek alapjĂĄn, amelyek az ĂĄhitatos szĂ­vek örömnapjaibĂłl ĂĄllnak. 21-Ă©n kezdĂ”dik csillagĂĄszatilag a tĂ©l. A Nap a Bak jegyĂ©be lĂ©p.
Minden jog fenntarva
Csíkdánfalva Önkormányzata
Powered by
Blue Media Studio