HU | RO
2023 november 28 - kedd (48. hťt - 331. nap)
√ēszut√≥ / Eny√©szet hava / Szent Andr√°s hava
Ma Stef√°nia nťvnapja van, holnap Tam√°s, Tamara nťvnapja lesz.

KEZD√ēLAP
CS√ćKD√ĀNFALV√ĀR√ďL
POLG√ĀRMESTERI HIVATAL     El√©rhet√Ķs√©g
    Vezet√Ķs√©g
    Szervezeti fel√©p√≠t√©s
    B√©rlista
    K√∂z√©rdek? inform√°ci√≥k
√ĖNKORM√ĀNYZAT     Hat√°rozatok
    √Ėnkorm√°nyzati k√©pvisel√Ķk
    Szakbizotts√°gok
    Tan√°cs√ľl√©si jegyz√Ķk√∂nyvek
    P√©nz√ľgyi helyzet 2016
    P√©nz√ľgyi helyzet - 2017
    K√∂lts√©gvet√©s - 2018
    D√∂nt√©si √°tl√°that√≥s√°g
    P√©nz√ľgyi helyzet 2018
    K√∂lts√©gvet√©s 2019
    K√∂lts√©gvet√©s 2020
INT√ČZM√ČNYEK
CIVIL SZERVEZETEK
K√ĖZLEM√ČNYEK, HIRDET√ČSEK     Szem√©lyi igazolv√°ny online
    Fog√°szati rendel√∂ felh√≠v√°sa
    LICIT
    √ĀLL√ĀS
    DIREKT BESZERZ√ČSEK
    H√ĀZASS√ĀG
    K√ľltelkekre vonatkoz√≥ elad√°si aj√°nlatok
    K√ĖZ√ČRDEK√õ HIRDET√ČS
    Ter√ľlet b√©rbead√°s a Dug√°s-f√ľrd√∂n
    √ĀRAMSZ√úNET!!!
    SZEM√ČTGY√úJT√ČS
    K√ĖNYVT√ĀR
    ERD√ĖSIT√ČSI T√ĀMOGAT√ĀS-2023
SZAB√ĀLYZ√ď
NYOMTATV√ĀNYOK
RENDEZV√ČNYEK
HASZNOS LINKEK
EUR√ďPAI PARLAMENTI V√ĀLASZT√ĀSOK - 2019
UNI√ďS PROJEKTEK
KATASZTR√ďFAV√ČDELEM     HELYI √ĀRV√ćZV√ČDELMI TERV
CS√ćKD√ĀNFALVI K√ĖZSZOLG√ĀLTAT√ĀSOK ONLINE PORT√ĀL
SZEN√ĀTUS √ČS K√ČPVISEL?H√ĀZI V√ĀLASZT√ĀSOK 2020
N√ČPSZAVAZ√ĀS 2018
ESEM√ČNYEK
SIPOCA 35 Projekt
TELEKK√ĖNYVEZ√ČS     TELEKK√ĖNYVEZ√ČS - √ČRTES√ćT√Ė
    SZISZTEMATIKUS TELEKK√ĖNYVEK
TESTV√ČRTELEP√úL√ČSEINK     Solt - Magyarorsz√°g
    Tevel - Magyarorsz√°g
√ĀLTAL√ĀNOS URBANISZTIKAI TERV
URBANISZTIKA
√ĀLLAMELN√ĖK-V√ĀLASZT√ĀS 2019. november 10.
KORONAV√ćRUS - Fontos k√∂zlem√©nyek
K√ĖZLEM√ČNY!
HELYI HIVATALOS K√ĖZL√ĖNY     Stat√ļtum
    Szab√°lyzatok
    Hat√°rozatok
    Rendeletek
    K√∂lts√©gvet√©s
    M√°s iratok
    Cs√≠kd√°nfalvi Helyi Hivatalos K√∂zl√∂ny
HELYHAT√ďS√ĀGI V√ĀLASZT√ĀSOK - 2020.09.27.
V√ĀLASZT√ĀSOK √ČS SZAVAZ√ĀSOK     EUR√ďPAI PARLAMENTI V√ĀLASZT√ĀSOK - 2019
CS√ćKD√ĀNFALVA D√ćSZPOLG√ĀRA C√ćM
SAJT√ďK√ĖZLEM√ČNY
ONLINE SZOLG√ĀLTAT√ĀSOK     Elektronikus √ľrlapok
    Panaszok
KORUPCI√ďELLENES NEMZETI STRAT√ČGIA 2021-2025
√ČRTES√ćT√ČS
KORONAV√ćRUS - Fontos k√∂zlem√©nyek


****************************************************************************************************

Az oltási igazolvány beszerzéséhez szolgáló link:

****************************************************************************************************

Egyéni felelösségvállalási nyilatkozat este 10 - reggel 5 között

************************************************************************

FELH√ćV√ĀS!

Cs√≠kd√°nfalva k√∂zs√©g Polg√°rmesteri Hivatala √©rtes√≠ti a lakoss√°got, hogy 2020. november 9.-t√∂l, h√©tf√∂t√∂l √ļjabb korl√°toz√°sok l√©pnek √©rv√©nybe, amelyek 30 napig √©rv√©nyesek √©s a j√°rv√°nyhelyzet alakul√°s√°t√≥l f√ľgg√∂en meghosszabb√≠that√≥k.
- H√©tf√∂t√∂l k√∂telez√∂v√© v√°lik az orrot √©s a sz√°jat eltakar√≥ v√©d√∂maszk visel√©se minden 5 √©ven fel√ľli szem√©ly sz√°m√°ra, minden z√°rt √©s ny√≠lt k√∂zter√ľleten, az elm√ļlt 14 napban jegyzett √ļj megbeteged√©sek sz√°m√°t√≥l f√ľggetlen√ľl.
- Bevezetik az √©jszakai kij√°r√°si korl√°toz√°st: 23 √≥ra √©s 5 √≥ra k√∂z√∂tt csak munkav√©gz√©s, halaszthatatlan, t√°vkonzult√°ci√≥val meg nem oldhat√≥ orvosi ell√°t√°s, gy√≥gyszerbeszerz√©s, gyerek vagy id√∂s/beteg szem√©ly gondoz√°sa √©s a csal√°dban t√∂rt√©nt hal√°leset miatt hagyhatj√°k el lakhely√ľket az √°llampolg√°rok. A lakhelyelhagy√°s ok√°t egy√©ni felel√∂ss√©gv√°llal√°si nyilatkozatban kell felt√ľntetni
- Az √ľzletek √©s a k√ľl√∂nb√∂z√∂ szolg√°ltat√°sokat ny√ļjt√≥ gazdas√°gi egys√©gek h√©tf√∂t√∂l 5 √©s 21 √≥ra k√∂z√∂tt tarthatnak nyitva, a h√°zhoz sz√°ll√≠t√°s azonban ezen az id√∂intervallumon k√≠v√ľl is megengedett. A benzinkutakra √©s gy√≥gyszert√°rakra nem vonatkozik ez a korl√°toz√°s.
- A fedett, legal√°bb k√©t oldalr√≥l z√°rt teraszok nem m√ľk√∂dhetnek, egy√©bk√©nt t√∂rt√©nhet szabadt√©ri kiszolg√°l√°s √ļgy, hogy az asztalok k√∂z√∂tt legal√°bb k√©tm√©teres t√°vols√°g legyen, valamint egy asztaln√°l legt√∂bb 6 szem√©ly √ľlhet ‚Äď ha nem csal√°dtagokr√≥l van sz√≥.
- A rendelet tiltja mindenf√©le k√ľl- √©s belt√©ri √ľnneps√©g, t√°rsas √∂sszej√∂vetel szervez√©s√©t is.
- El√∂√≠rt√°k a z√°rt t√©rben m√ľk√∂d√∂ √©lelmiszerpiacok √©s v√°s√°rok bez√°r√°s√°t, csak a k√ľlt√©ri √©lelmiszerpiacok m√ľk√∂dhetnek tov√°bb, a megfelel√∂ eg√©szs√©g√ľgyi szab√°lyok betart√°s√°val
- A t√∂megk√∂zleked√©si eszk√∂z√∂k t√ļlzs√ļfol√≥d√°s√°nak elker√ľl√©se √©rdek√©ben az √°llami int√©zm√©nyeknek √©s a mag√°nc√©geknek egyar√°nt √°t kell t√©rni√ľk a t√°vmunk√°ra, amennyiben a tev√©kenys√©g jellege ezt megengedi. Ahol ez nem lehets√©ges, √©s 50 szem√©lyn√©l t√∂bben dolgoznak, az alkalmazottakat legal√°bb k√©t csoportra kell osztani, √©s √ļgy kell megszabni a munkaid√∂t, hogy legal√°bb egy √≥ra elt√©r√©ssel kezdj√©k el √©s fejezz√©k be a munk√°t.

Csíkdánfalva község, 2020. november 9.

Egyéni felelösségvállalási nyilatkozat az éjszakai kijárási korlátozás alatt:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FELH√ćV√ĀS!

Csíkdánfalva Község Polgármesteri Hivatala értesíti a lakosságot, hogy 2020.augusztus.11-töl kötelezö a védömaszk viselése a következö helyeken:
- a piacon,
- a buszmegállókban,
- a vonat√°llom√°son,
- a templomban és környékén,
- a ravatalozóban és környékén,
- a temetöben
valamint minden olyan eseményen ahol tömeg alakulhat ki.
A maszkviselés kötelezettsége alól kivételt képeznek az öt éven aluli gyerekek.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


------------------------------------------------------------------------------------------------

√öj egy√©ni felel√∂ss√©gv√°llal√°si nyilatkozat 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Készenléti állapot Romániában
2020. m√°jus 15.

A vészhelyzet idején érvényes szabályok és az emberek egészségét védeni hivatott intézkedések
 • P√©ntekt√∂l a telep√ľl√©seken √©s metropolis-√∂vezeteken bel√ľl korl√°tlan a k√∂zleked√©s, nem kell nyilatkozatot kit√∂lteni, amikor elhagyjuk az otthonunkat.
 • A telep√ľl√©sekr√∂l csak indokolt esetekben lehet elutazni. Az elutaz√°s csak a telep√ľl√©s elhagy√°s√°nak c√©lj√°t megnevez√∂, saj√°t felel√∂ss√©gre kit√∂lt√∂tt nyilatkozat birtok√°ban enged√©lyezett.
 • Az √ľzletekben, t√∂megk√∂zleked√©si eszk√∂z√∂n, a munkahelyen √©s m√°s nyilv√°nos, z√°rt nyilv√°nos t√©rben k√∂telez√∂ a v√©d√∂maszk visel√©se.
 • Ahol lehets√©ges, az alkalmazottak t√°vmunk√°ban dolgoznak; ahol ez nem kivitelezhet√∂, a munkahely√ľkre √©rkez√©s√ľkkor j√°rv√°nytani sz√ľr√©snek vetik al√° az alkalmazottakat, az 50-n√©l t√∂bb szem√©lyt alkalmaz√≥ munkaad√≥k pedig elt√©r√∂ id√∂s√°vokban szabj√°k meg a munkaid√∂t.
 • A v√°s√°rl√≥kat/√ľgyfeleket k√∂zvetlen√ľl kiszolg√°l√≥ gazdas√°gi egys√©gek (pl. √ľzletek) √©s int√©zm√©nyek tev√©kenys√©g√©t √ļgy szervezik meg, hogy minden bet√©r√∂ szem√©lyre legal√°bb n√©gy n√©gyzetm√©ter jusson, betarthat√≥ legyen k√∂z√∂tt√ľk a legal√°bb k√©t m√©teres t√°vols√°g, elker√ľlhet√∂ legyen a torl√≥d√°s a p√©nzt√°rakn√°l/ablakokn√°l; a 37,3 fokosn√°l nagyobb h√∂m√©rs√©klet√ľ szem√©lyeket nem engedik be; rendszeresen fert√∂tlen√≠tenek ezekben a gazdas√°gi egys√©gekben/int√©zm√©nyekben.
 • A helyk√∂zi √©s a t√°vols√°gi szem√©lysz√°ll√≠t√°s bizonyos szab√°lyok betart√°s√°val zajlik.
 • Kinyitnak a parkok, de a j√°tsz√≥terek z√°rva maradnak.
 • A vend√©gl√∂k, k√°v√©z√≥k √©s a teraszhelyis√©gek z√°rva maradnak. A catering t√≠pus√ļ szolg√°ltat√°sok tov√°bbra is enged√©lyezettek.
 • Kinyitnak a sz√°ll√°sad√≥ egys√©gek (pl. sz√°llod√°k, panzi√≥k, motelek), m√ľk√∂d√©s√ľket az eg√©szs√©g√ľgyi √©s a gazdas√°gi miniszter k√∂z√∂s rendelete szab√°lyozza.
 • A 15 ezer n√©gyzetm√©teresn√©l nagyobb bev√°s√°rl√≥k√∂zpontok z√°rva maradnak; de nyithatnak az ezekben a k√∂zpontokban l√©v√∂ √©lelmiszer-√ľzletek, optikai √ľzletek, ruhatiszt√≠t√≥k √©s az utc√°ra ny√≠l√≥ kereskedelmi egys√©gek.
 • Kinyitnak a sz√©ps√©gszalonok, m√ľk√∂d√©s√ľket a gazdas√°gi √©s a munka√ľgyi miniszter k√∂z√∂s rendelete szab√°lyozza.
 • Kinyitnak a m√ļzeumok, m√ľk√∂d√©s√ľket az eg√©szs√©g√ľgyi √©s a kultur√°lis miniszter k√∂z√∂s rendelete szab√°lyozza.
 • M√°jus 15-t√∂l 14 napig tov√°bbra is sz√ľnetel a l√©gi k√∂zleked√©s Rom√°nia, illetve Ausztria, Belgium, Sv√°jc, Franciaorsz√°g, N√©metorsz√°g, Olaszorsz√°g, Nagy-Britannia, Hollandia, Spanyolorsz√°g, Amerikai Egyes√ľlt √Āllamok, T√∂r√∂korsz√°g √©s Ir√°n k√∂z√∂tt. Kiv√©telt k√©peznek az √°llami, humanit√°rius vagy √°rusz√°ll√≠t√≥ g√©pek, de az id√©nymunk√°sokat vagy rom√°n √°llampolg√°rokat hazatelep√≠t? charter j√°ratok is.
 • J√ļnius elsej√©ig nem indulhatnak nemzetk√∂zi buszj√°ratok Olaszorsz√°gba, Spanyolorsz√°gba, Franciaorsz√°gba, N√©metorsz√°gba, Ausztri√°ba, Belgiumba, Sv√°jcba, Nagy-Britanni√°ba, Hollandi√°ba √©s T√∂r√∂korsz√°gba.
 • Nyitnak a szakorvosi rendel√∂k √©s a fog√°szatok, de a p√°cienseket csak id√∂pontfoglal√°s alapj√°n fogadhatj√°k; m√ľk√∂d√©s√ľket az eg√©szs√©g√ľgyi miniszter rendelete szab√°lyozza.
 • A koronav√≠rus-fert√∂z√∂tt p√°ciensek az erre a c√©lra kijel√∂lt kabinetekben r√©szes√ľlhetnek fog√°szati kezel√©sben.
 • A j√°r√≥beteg-rendel√∂int√©zetek ezut√°n ell√°tj√°k a nem s√ľrg√∂ss√©ginek min√∂s√ľl√∂ eseteket is, de csak el√∂zetes id√∂pontfoglal√°ssal fogadj√°k a betegeket, √©s a v√°r√≥teremben nem tart√≥zkodhatnak p√°ciensek.
 • A k√≥rh√°zak is fogadhatj√°k a nem s√ľrg√∂ss√©ginek min√∂s√ľl√∂ eseteket is, a l√°togat√°si tilalom azonban tov√°bbra is √©rv√©nyben marad, √©s az eg√©szs√©g√ľgyi int√©zm√©nyeknek meg kell tal√°lniuk a m√≥dj√°t, hogy t√°j√©koztass√°k a hozz√°tartoz√≥kat a beutalt p√°ciens √°llapot√°r√≥l
 • A k√ľlf√∂ldr√∂l √©rkez√∂ szem√©lyek k√∂telez√∂en 14 napos otthoni elk√ľl√∂n√≠t√©sbe vonulnak. Akik nem akarj√°k a fert√∂z√©s vesz√©ly√©nek kitenni a hozz√°tartoz√≥ikat, v√°laszthatj√°k a hat√≥s√°gi karant√©nt is. Kiv√©telt k√©peznek a kamionsof√∂r√∂k, a l√©gi, haj√≥z√°si √©s vas√ļti szem√©lyzet, eur√≥pai parlamenti k√©pvisel√∂k, diplomat√°k vagy a hat√°r menti ing√°z√≥k. Amennyiben valaki megszegi a h√°zi elk√ľl√∂n√≠t√©s szab√°lyait, hat√≥s√°gi karant√©nba viszik, amelynek k√∂lts√©geit ki kell fizetnie.
 • Z√°rva marad a magyar-rom√°n hat√°ron a tornyai, a sz√©kelyh√≠di, a nagyszalontai, nagyk√°rolyi √©s az √©rmih√°lyfalvi hat√°r√°tkel√∂; ut√≥bbin enged√©lyezett a vas√ļti teherforgalom. Z√°rva maradnak m√°s szomsz√©dos orsz√°gokkal k√∂z√∂s, tov√°bbi hat√°r√°tkel√∂k is.
 • Tilos a k√ľlf√∂ldi √°llampolg√°rok bel√©p√©se az orsz√°gba, kiv√©telt jelentenek a rom√°n √°llampolg√°rok hozz√°tartoz√≥i, a Rom√°ni√°ban tart√≥zkod√°si enged√©llyel rendelkez√∂ k√ľlf√∂ldiek eur√≥pai uni√≥s √°llampolg√°rs√°g√ļ hozz√°tartoz√≥i, a diplom√°ciai test√ľletek alkalmazottai, a menek√ľltst√°tuszra jogosultak, a humanit√°rius folyos√≥kon √°thalad√≥k, a seg√©lyszervezetek munkat√°rsai.
 • Tilos a szabadt√©ri √∂sszej√∂vetelek, koncertek, rendezv√©nyek szervez√©se, z√°rt t√©rben pedig tov√°bbra sem szabad kultur√°lis, tudom√°nyos, m√ľv√©szeti jelleg√ľ √©s sporttev√©kenys√©geket v√©gezni, edz√∂termeket vagy egy√©b sz√≥rakoztat√≥ √©s kezel√©si b√°zisokat megnyitni.
 • Enged√©lyezett a szabadt√©ri mis√©k, istentiszteletek megtart√°sa; a bel√ľgyminiszter √≠g√©rete szerint elk√©pzelhet√∂, hogy j√ļnius elsej√©t√∂l a templomokba is beengedik a h√≠veket.
 • Keresztel√∂k, esket√©sek, temet√©sek megtarthat√≥k a templomokban maximum 16 f√∂ r√©szv√©tel√©vel, a kell√∂ fizikai t√°vols√°g betart√°s√°val.
 • A hivat√°sos sportol√≥k elkezdhetik a felk√©sz√ľl√©st az edz√∂t√°borokban a sz√ľks√©ges √≥vint√©zked√©sek betart√°s√°val.
 • Szabadt√©ren lehet sportolni legt√∂bb 3, nem ugyanabban a h√°ztart√°sban √©l√∂ szem√©ly r√©szv√©tel√©vel.
(forr√°s: korona.rmdsz.ro)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
10. katonai rendelet
          2020. √°prilis 27.
 • B√∂v√ľl az id√∂sek kij√°r√°si ideje. Ezent√ļl reggel 7-11 √≥ra, valamint este 7 √©s 10 √≥ra k√∂z√∂tt hagyhatj√°k el otthonukat a 65 √©v f√∂l√∂ttiek. Az id√∂sek munkav√©gz√©s, halaszthatatlan orvosi vizsg√°lat c√©lj√°b√≥l, valamint mez√∂gazdas√°gi munk√°k elv√©gz√©s√©re √©s term√©nyeik elad√°s√°ra napk√∂zben b√°rmikor elmehetnek otthonr√≥l. Minden esetben sz√ľks√©ges az egy√©ni felel√∂ss√©gv√°llal√°si nyilatkozat. A bel√ľgyi t√°rca vezet√∂je elmondta, az √ľzleteknek √ļgy kell igaz√≠taniuk a nyitvatart√°si idej√ľket, hogy a megadott k√©t kij√°r√°si id√∂intervallumban az id√∂sek elv√©gezhess√©k a sz√ľks√©ges bev√°s√°rl√°st.
 • Meghosszabb√≠tj√°k a nemzetk√∂zi rep√ľl√∂j√°ratok felf√ľggeszt√©s√©t Rom√°nia √©s a k√∂vetkez√∂ orsz√°gok k√∂z√∂tt:
 • Spanyolorsz√°g: √°prilis 28-t√≥l m√°jus 11-ig
 • Ausztria, Belgium, Sv√°jc, USA, Nagy-Britannia, Hollandia, T√∂r√∂korsz√°g, Ir√°n: m√°jus 2-t√≥l m√°jus 14-ig
 • Olaszorsz√°g: m√°jus 3-t√≥l m√°jus 14-ig
 • Franciaorsz√°g √©s N√©metorsz√°g: m√°jus 5-t√∂l m√°jus 14-ig.
 • A posta alkalmazottai a sz√ľks√©g√°llapot idej√©n a regisztr√°lt postai k√ľldem√©nyeket vagy √©rtes√≠t√∂ket kiz√°r√≥lag a postal√°d√°ban hagyhatj√°k a c√≠mzetteknek. Ez al√≥l kiv√©telt k√©peznek a jogi okm√°nyok.
A bel√ľgyminiszter hangs√ļlyozta, hogy m√°jus 15-e ut√°n fokozatosan laz√≠tanak majd a korl√°toz√°sokon, m√°jus elseje kapcs√°n pedig felel√∂ss√©gre intett.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A 9. katonai rendelet elöírásai
          2020. √°prilis 16.
 • √Āprilis 18-t√≥l √ļjabb 14 napra felf√ľggesztik Rom√°nia √©s a k√∂vetkez√∂ orsz√°gok k√∂z√∂tti rep√ľl√∂j√°ratokat: Ausztria, Belgium, Sv√°jc, USA, Nagy-Britannia √©s √Čszak ‚Äď√ćrorsz√°g, Hollandia, T√∂r√∂korsz√°g, Ir√°n. Ugyanez a felf√ľggeszt√©s Rom√°nia √©s Olaszorsz√°g k√∂z√∂tt √°prilis 19-t√∂l √©rv√©nyes, √°prilis 21-t√∂l pedig Rom√°nia valamint Franciaorsz√°g √©s N√©metorsz√°g k√∂z√∂tt. Kiv√©telt k√©peznek a humanit√°rius, √°rusz√°ll√≠t√≥, valamint az √°llami g√©pek.
 • A kamionsof√∂r√∂kh√∂z √©s a pil√≥t√°khoz hasonl√≥an a haj√≥z√°si szem√©lyzetnek sem kell elk√ľl√∂n√≠t√©sbe vonulnia, amennyiben nem mutatnak t√ľneteket.
 • A rom√°n-magyar hat√°r mint√°j√°ra a rom√°n-bolg√°r hat√°r 30 km-es s√°vj√°ban √©l√∂, a szomsz√©dos orsz√°gban dolgoz√≥ munkav√°llal√≥knak sem kell elk√ľl√∂n√≠t√©sbe vonulniuk, amennyiben t√ľnetmentesek.
 • Ebben az id√∂szakban is nyitva maradnak az √©lelmiszerpiacok, ha betartj√°k a j√°rv√°ny√ľgyi el√∂√≠r√°sokat.
 • Feloldott√°k az el√∂z√∂ katonai rendeletben el√∂√≠rt gabonaexport tilalmat, ugyanis siker√ľlt felt√∂lteni az √°llami tartal√©kokat.
Marcel Vela bel√ľgyminiszter hangs√ļlyozta, hogy a k√ľlf√∂ldr√∂l, a v√∂r√∂s √∂vezetnek sz√°m√≠t√≥ orsz√°gokb√≥l hazat√©r√∂k hat√≥s√°gi karant√©nba ker√ľlnek, √©s csak akkor mehetnek otthoni elk√ľl√∂n√≠t√©sbe, ha m√°r beteltek a helyek az int√©zm√©nyes karant√©nk√∂zpontokban.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

8. katonai rendelet fontosabb elöírásai
       2020. √°prilis 9.
 • Nem vonatkozik a kij√°r√°si tilalom a dunai, a Fekete-tengeri √©s a belf√∂ldi vizeken kereskedelmi c√©l√ļ hal√°szatot folytat√≥kra. A kij√°r√°shoz sz√ľks√©ges az egy√©ni felel√∂ss√©gv√°llal√°si nyilatkozat, amelyen az 1-es pontot kell bejel√∂lni.
 • A m√©ztermel√∂k is szabadon k√∂zlekedhetnek az otthonuk √©s a m√©h√©szet√ľk k√∂z√∂tt. Sz√ľks√©ges a termel√∂i igazolv√°ny mellett az egy√©ni felel√∂ss√©gv√°llal√°si nyilatkozat, amelyen az 1-es pontot kell bejel√∂lni.
 • Az √∂stermel√∂k is szabadon k√∂zlekedhetnek a gazdas√°g √©s a piac k√∂z√∂tt. Ehhez sz√ľks√©ges az egy√©ni felel√∂ss√©gv√°llal√°si nyilatkozat √©s a termel√∂i igazolv√°ny.
 • Enged√©lyezett a k√∂zleked√©s g√©pkocsi- √©s aut√≥alkatr√©sz v√°s√°rl√°s, valamint aut√≥jav√≠t√°s √ľgy√©ben is. Sz√ľks√©ges az egy√©ni felel√∂ss√©gv√°llal√°si nyilatkozat, amelyen a 2-es pontot kell bejel√∂lni.
 • Nyitva maradnak az √©lelmiszerpiacok a sz√ľks√©g√°llapot idej√©n, ahol kiz√°r√≥lag az √∂stermel√∂k adhatj√°k el a term√©nyeiket. A kij√°r√°shoz termel√∂i igazol√°s √©s egy√©ni felel√∂ss√©gv√°llal√°s is sz√ľks√©ges.
 • A n√∂v√©nyv√©d√∂ patik√°k, gazdaboltok is nyitva tartanak.
 • √Āprilis 14-t√∂l √ļjabb 14 napra felf√ľggesztik a Rom√°nia √©s Spanyolorsz√°g k√∂z√∂tti rep√ľl√∂j√°ratokat. Kiv√©telt k√©peznek az √°llami, tehersz√°ll√≠t√≥ vagy humanit√°rius g√©pek.
 • √Črv√©nyben marad az orsz√°ghat√°r teljes vagy r√©szleges lez√°r√°sa. Kiv√©tel: megnyitj√°k a Nagycsan√°d‚ÄďKiszombor, a nagylaki orsz√°g√ļti, a Tornya‚ÄďBattonya, a Gyulavars√°nd‚ÄďGyula, a Nagyszalonta‚ÄďM√©hker√©k, a Bors‚Äď√Ārt√°nd, a Sz√©kelyh√≠d‚ÄďL√©tav√©rtes, a Pete‚ÄďCsengersima, Csan√°los‚ÄďV√°llaj hat√°r√°tkel√∂helyeket az ing√°z√≥ munkav√°llal√≥k √©s agr√°rv√°llalkoz√≥k, f√∂ldm√ľvesek sz√°m√°ra.
 • Ing√°z√≥nak sz√°m√≠t, aki a hat√°r egyik vagy m√°sik oldal√°n dolgozik, maximum 30 km-re lakik a legk√∂zelebbi hat√°r√°tkel√∂helyt√∂l, √©s hetente legal√°bb egyszer hazat√©r √°lland√≥ lakhely√©re. Fontos, hogy az ing√°z√≥k minden esetben t√ľnetmentesek legyenek.
 • Nem kell elk√ľl√∂n√≠t√©sbe vonulniuk azoknak a m√ľszaki szakembereknek, akik az√©rt j√∂nnek az orsz√°gba, hogy orvosi m√ľszereket √©s berendez√©seket helyezzenek √ľzembe. Fontos, hogy √∂k is t√ľnetmentesek legyenek.
 • Tilos a gabonaf√©l√©k, cukor, olaj exportja a sz√ľks√©g√°llapot ideje alatt.
 • Tilos az id√∂s- √©s gyermekotthonok bez√°r√°sa a sz√ľks√©g√°llapot idej√©n. A szem√©lyzetet 14 napos munkahelyi vagy m√°s helyen val√≥ elk√ľl√∂n√≠t√©sre k√∂telezik, ahova k√ľls√∂ szem√©ly nem l√©phet be. A munkahelyi elk√ľl√∂n√≠t√©st √ļjabb 14 napos otthoni elk√ľl√∂n√≠t√©s k√∂veti. A hozz√°tartoz√≥k ebben az id√∂ben hazavihetik az ezekben az otthonokban gondozott id√∂seket vagy gyermekeket.
 • A l√©gi sz√°ll√≠t√°s enged√©lyez√©s√©t √°tveszi a k√∂zleked√©si miniszt√©rium, akkor is, ha a rep√ľl√∂terek a megyei tan√°csok al√°rendelts√©g√©be tartoznak.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7. sz√°m√ļ katonai rendelet legfontosabb int√©zked√©sei

 • Karant√©n al√° ker√ľl a j√°rv√°ny egyik rom√°niai g√≥cponj√°nak sz√°m√≠t√≥ Ialomita megyei Tandarei v√°rosa. Kiv√©telt k√©pez a teherforgalom.
 • 14 napra felf√ľggesztetik a rep√ľl?j√°ratokat Rom√°nia √©s a k√∂vetkez√∂ orsz√°gok k√∂z√∂tt: Ausztria, Belgium, Sv√°jc, USA, Nagy-Britannia √©s √Čszak-√ćrorsz√°g, Hollandia, T√∂r√∂korsz√°g √©s Ir√°n. A rendelkez√©s √°prilis 5-t√∂l, 23 √≥r√°t√≥l l√©p √©rv√©nybe. √Āprilis 8-t√≥l √ļjabb 14 napra f√ľggesztik fel a Rom√°nia √©s Franciaorsz√°g, valamint Rom√°nia √©s N√©metorsz√°g k√∂z√∂tti l√©gi j√°ratokat. Kiv√©telt k√©peznek a humanit√°rius vagy tehersz√°ll√≠tm√°nyok, √°llami g√©pek.
 • Megengedik a charter-j√°ratokat a rom√°niai id√©nymunk√°sok sz√°m√°ra m√°s orsz√°gok fel√©. Ez a rendelkez√©s nem vonatkozik az eg√©szs√©g√ľgy √©s a szoci√°lis munka ter√ľlet√©n dolgoz√≥kra.
 • A sz√ľks√©g√°llapot idej√©re felf√ľggesztik a k√∂z√ļti nemzetk√∂zi szem√©lysz√°ll√≠t√°st Rom√°nia √©s a k√∂vetkez√∂ orsz√°gok k√∂z√∂tt: Olaszorsz√°g, Spanyolorsz√°g, Franciaorsz√°g, N√©metorsz√°g, Ausztria, Belgium, Sv√°jc, Nagy-Britannia √©s √Čszak-√ćrorsz√°g, Hollandia √©s T√∂r√∂korsz√°g.
 • A t√ľnetmentes, 2,4 tonn√°n√°l nagyobb tehersz√°ll√≠t√≥ j√°rm√ľvek vezet√∂i az orsz√°gba val√≥ bel√©p√©skor egy egy√©ni felel√∂ss√©gv√°llal√°si nyilatkozatot t√∂ltenek ki, amelyben felt√ľntetik a tart√≥zkod√°si helysz√≠nt, ahol k√©t fuvar k√∂z√∂tt el√©rhet√∂ek lesznek. Nem kell teh√°t h√°zi elk√ľl√∂n√≠t√©sbe vagy karant√©nba vonulniuk.
 • Ezent√ļl nem kell j√°rv√°ny√ľgyi nyilatkozatot kit√∂lteni√ľk a Rom√°ni√°n √°thalad√≥, 2,4 tonn√°n√°l nagyobb tehersz√°ll√≠t√≥ j√°rm√ľvek vezet√∂inek, akkor, ha szigor√ļan a tranzit√ļtvonalat k√∂vetik, √©s 48 √≥r√°n bel√ľl elhagyj√°k az orsz√°got. Ha ezt az el?√≠r√°st nem tartj√°k be, saj√°t k√∂lts√©gen 14 napra karant√©nba ker√ľlnek.
 • Az eg√©szs√©g√ľgyi dolgoz√≥k √©s csal√°djaik v√©delme √©rdek√©ben, √©s amennyiben ig√©ny van r√°, a miniszt√©riumoknak √©s az √∂nkorm√°nyzatoknak k√∂telez√∂en biztos√≠taniuk kell sz√°ll√°shelyeket a k√∂zeg√©szs√©g√ľgyi alkalmazottaknak, ahol a m?szakok k√∂z√∂tt pihenhetnek.
 • Az erd√©szeti b√ľncselekm√©nyek visszaszor√≠t√°sa √©rdek√©ben a hadsereget is bevonj√°k az ellen√∂rz√©sekbe.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Felhívás a családorvosok részéröl
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Közlemény
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
6. sz√°m√ļ katonai rendelet
Ordonanta_militara_nr._6_din_30.03.2020
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
5. sz√°m√ļ katonai rendelet
Ordonanta_militara_nr_5_din_30.03.2020
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4. sz√°m√ļ katonai rendelet:

Tiszt√°zt√°k a 65 √©vn√©l id√∂sebbek kij√°r√°s√°t, befagyasztj√°k a k√∂zm√ľd√≠jakat

 • A 65 √©ven fel√ľliek sz√ľks√©g eset√©n napk√∂zben b√°rmikor elmehetnek orvoshoz, ha gy√≥gykezel√©sre vagy orvosi ell√°t√°sra szorulnak. Ilyenkor ki kell t√∂lteni egy egy√©ni felel√∂ss√©gv√°llal√°si nyilatkozatot.
 • A 65 √©ven fel√ľliek 20-21 √≥ra k√∂z√∂tt is kimehetnek, hogy ell√°ss√°k a h√°zi√°llatokat. Ez√©rt nem sz√ľks√©ges egy√©ni felel√∂ss√©gv√°llal√°si nyilatkozatot kit√∂lteni. Ezek az int√©zked√©sek a Hivatalos K√∂zl√∂nyben val√≥ megjelen√©s√ľk ut√°n l√©pnek √©rv√©nybe.
 • 11-13 √≥ra k√∂z√∂tt az √ľzleteknek els√∂bbs√©get kell biztos√≠taniuk a 65 √©ven fel√ľlieknek. Ez az int√©zked√©s 2020. m√°rcius 30-√°n l√©p √©letbe .
 • Azok, akik megszegik a h√°zi elk√ľl√∂n√≠t√©s szab√°lyait, egyenesen hat√≥s√°gi karant√©nba ker√ľlnek, √©s k√∂telesek kifizetni ennek k√∂lts√©geit. Akik megszegik a karant√©nt, √ļjabb 14 napot kell bent √ľlni√ľk karant√©nban, √©s a k√∂lts√©geket √∂k fizetik.
 • Az √∂nkorm√°nyzatoknak m√°rcius 31-t√∂l fert√∂tlen√≠t√∂szert kell elhelyezni√ľk minden t√∂mbh√°z bej√°rat√°n√°l, √©s rendszeresen kell fert√∂tlen√≠teni√ľk minden l√©pcs√∂h√°zat, liftet.
 • A sz√ľks√©g√°llapot idej√©n a villamos energia, g√°z, v√≠z √©s √ľzemanyag √°r√°t befagyasztj√°k. Ezek az int√©zked√©sek a Hivatalos K√∂zl√∂nyben val√≥ megjelen√©s√ľk ut√°n l√©pnek √©rv√©nybe.
 • A h√°rom f√∂n√©l nagyobb csoportosul√°sok tilalma csak a gyalogosokra vonatkozik.
 • Az orsz√°gba val√≥ bel√©p√©skor a 2.4 tonn√°n√°l nagyobb j√°rm√ľvet vezet? fuvaroz√≥nak nyilatkozatban kell k√∂telez?en v√°lasztania, hogy a k√∂vetkez√∂ fuvaroz√°si √ļtj√°ig, de nem t√∂bb mint 14 napig milyen t√≠pus√ļ karant√©nban/h√°zi elk√ľl√∂n√≠t√©sbe vonul az al√°bbiak k√∂z√ľl:
 1. A munk√°ltat√≥ biztos√≠tja a karant√©n/h√°zi elk√ľl√∂n√≠t√©s helysz√≠n√©t.
 2. H√°zi elk√ľl√∂n√≠t√©s a csal√°ddal egy√ľtt vagy k√ľl√∂n, egy m√°sik helyis√©gben.
 3. Az önkormányzat által biztosított helyiségbe vonul, és vállalja ennek a költségeit.
A fuvarozónak a kiválasztott lehetöségröl egy egyéni felelösségvállalási nyilatkozatot kell aláírnia. Ezek a rendelkezések a pilótákra, valamint a hajózási és légi személyzetre is vonatkoznak, és 2020. március 31-töl lépnek életbe.

******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

*************************************************************************************************************************************************************************************************************************
******************************************************************************************************

Minden jog fenntarva
CsŪkdŠnfalva ÷nkormŠnyzata
Powered by
Blue Media Studio