HU | RO
2023 november 28 - kedd (48. hét - 331. nap)
ÕszutĂł / EnyĂ©szet hava / Szent AndrĂĄs hava
Ma StefĂĄnia névnapja van, holnap TamĂĄs, Tamara névnapja lesz.

KEZDÕLAP
CSÍKDÁNFALVÁRÓL
POLGÁRMESTERI HIVATAL     ElĂ©rhetĂ”sĂ©g
    VezetĂ”sĂ©g
    Szervezeti felĂ©pĂ­tĂ©s
    BĂ©rlista
    KözĂ©rdek? informĂĄciĂłk
ÖNKORMÁNYZAT     HatĂĄrozatok
    Ă–nkormĂĄnyzati kĂ©pviselĂ”k
    SzakbizottsĂĄgok
    TanĂĄcsĂŒlĂ©si jegyzĂ”könyvek
    PĂ©nzĂŒgyi helyzet 2016
    PĂ©nzĂŒgyi helyzet - 2017
    KöltsĂ©gvetĂ©s - 2018
    DöntĂ©si ĂĄtlĂĄthatĂłsĂĄg
    PĂ©nzĂŒgyi helyzet 2018
    KöltsĂ©gvetĂ©s 2019
    KöltsĂ©gvetĂ©s 2020
INTÉZMÉNYEK
CIVIL SZERVEZETEK
KÖZLEMÉNYEK, HIRDETÉSEK     SzemĂ©lyi igazolvĂĄny online
    FogĂĄszati rendelö felhĂ­vĂĄsa
    LICIT
    ĂLLÁS
    DIREKT BESZERZÉSEK
    HÁZASSÁG
    KĂŒltelkekre vonatkozĂł eladĂĄsi ajĂĄnlatok
    KÖZÉRDEKÛ HIRDETÉS
    TerĂŒlet bĂ©rbeadĂĄs a DugĂĄs-fĂŒrdön
    ĂRAMSZÜNET!!!
    SZEMÉTGYÜJTÉS
    KÖNYVTÁR
    ERDÖSITÉSI TÁMOGATÁS-2023
SZABÁLYZÓ
NYOMTATVÁNYOK
RENDEZVÉNYEK
HASZNOS LINKEK
EURÓPAI PARLAMENTI VÁLASZTÁSOK - 2019
UNIÓS PROJEKTEK
KATASZTRÓFAVÉDELEM     HELYI ÁRVÍZVÉDELMI TERV
CSÍKDÁNFALVI KÖZSZOLGÁLTATÁSOK ONLINE PORTÁL
SZENÁTUS ÉS KÉPVISEL?HÁZI VÁLASZTÁSOK 2020
NÉPSZAVAZÁS 2018
ESEMÉNYEK
SIPOCA 35 Projekt
TELEKKÖNYVEZÉS     TELEKKÖNYVEZÉS - ÉRTESÍTÖ
    SZISZTEMATIKUS TELEKKÖNYVEK
TESTVÉRTELEPÜLÉSEINK     Solt - MagyarorszĂĄg
    Tevel - MagyarorszĂĄg
ÁLTALÁNOS URBANISZTIKAI TERV
URBANISZTIKA
ÁLLAMELNÖK-VÁLASZTÁS 2019. november 10.
KORONAVÍRUS - Fontos közlemĂ©nyek
KÖZLEMÉNY!
HELYI HIVATALOS KÖZLÖNY     StatĂștum
    SzabĂĄlyzatok
    HatĂĄrozatok
    Rendeletek
    KöltsĂ©gvetĂ©s
    MĂĄs iratok
    CsĂ­kdĂĄnfalvi Helyi Hivatalos Közlöny
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK - 2020.09.27.
VÁLASZTÁSOK ÉS SZAVAZÁSOK     EURÓPAI PARLAMENTI VÁLASZTÁSOK - 2019
CSÍKDÁNFALVA DÍSZPOLGÁRA CÍM
SAJTÓKÖZLEMÉNY
ONLINE SZOLGÁLTATÁSOK     Elektronikus ĂŒrlapok
    Panaszok
KORUPCIÓELLENES NEMZETI STRATÉGIA 2021-2025
ÉRTESÍTÉS
CSÍKDÁNFALVÁRÓL

CsĂ­kszeredĂĄtĂłl Ă©szakra, tĂ”le 21 km-re terĂŒl el, az Olt lapĂĄlyĂĄn, az E578-as Ășt mentĂ©n. A FelcsĂ­ki-medence közĂ©psĂ” rĂ©szĂ©t ĂŒli meg, 704 m tengerszint fölötti magassĂĄgban. Északon CsĂ­kkarcfalva, dĂ©len CsĂ­kmadaras, nyugaton a Hargita hegyvonulata Ă©s keleten a CsĂ­ki havasok kĂ©pezik a falu hatĂĄrĂĄt. A belterĂŒlet keleti rĂ©sze Oltfalva tĂ­zes (korĂĄbban önĂĄllĂł volt, majd összenĂ”tt a falutesttel), a dĂ©li falurĂ©sz neve VĂĄros vagy VĂĄros tĂ­zes (a vasĂștĂĄllomĂĄstĂłl dĂ©lre). A falu a KözĂ©ptĂ­z (KözĂ©pszeg) terĂŒletĂ©n alakult ki.

EgyhĂĄzilag Madarassal Ă©s JenĂ”falvĂĄval egyĂŒtt CsĂ­k-Nagyboldogasszony falvĂĄhoz (Karcfalva) tartozott. 1923-ban vĂĄlt el tĂ”le. 1922-ben CsĂ­kkarcfalva ajĂĄndĂ©kakĂ©nt egy MĂĄria-szobrot kaptak, s ekkor fogtak hozzĂĄ a templom Ă©pĂ­tĂ©sĂ©hez. A neogĂłtikus stĂ­lusĂș katolikus templomot 1935 dec. 8-ĂĄn szenteltĂ©k fel. A templom mĂ©retĂ©vel, vörös dĂ­sztĂ©gla falaival, magas tornyĂĄval uralja a környĂ©ket, Ă©s mĂ©ltĂĄn emlĂ­tik FelcsĂ­k egyik legszebb templomakĂ©nt. ÉrdekessĂ©ge, hogy oltĂĄra nyugat fele nĂ©z.


CsĂ­kdĂĄnfalva a fekete kerĂĄmia Ă©s a felcsĂ­ki csergekĂ©szĂ­tĂ©s hazĂĄja. A hĂ­res gyapottszĂ”ttesek Ă©s festĂ©kes gyapjĂșszĂ”nyegek a falu hĂ­rnevĂ©t alapoztĂĄk meg. MiutĂĄn Madarason megszĂ»nt a fazekassĂĄg, DĂĄnfalva vĂĄlt FelcsĂ­k fazekas központjĂĄvĂĄ. Az itt kĂ©szĂŒlĂ” fekete kerĂĄmiatĂĄrgyak is hĂ­ressĂ© tettĂ©k a közsĂ©get.Ezeket ugyanabbĂłl az agyagbĂłl formĂĄljĂĄk, mint a cserĂ©pszĂ­nĂ»eket, de Ă©getĂ©skor a katlant lefojtjĂĄk, s Ă­gy a fĂŒst bekormozza az edĂ©nyeket kb. 1 mm vastagsĂĄgban magukba szĂ­vjĂĄk. Az edĂ©nyek csak kĂ­vĂŒl lesznek feketĂ©k, a belsĂ” rĂ©szĂŒk nem. Ezek a fekete szĂ­nĂ» kerĂĄmiĂĄk nem csupĂĄn szĂ©pek, de vĂ­z tĂĄrolĂĄsĂĄra is jobban megfelelnek, mivel a fĂŒst az edĂ©nyek pĂłrusait tömĂ­ti, nem ereszti ĂĄt a vizet.Az iskola FelcsĂ­k egyetlen közĂ©piskolĂĄja. 1935 – 1937 között Ă©pĂŒlt. BejĂĄratĂĄnĂĄl kĂ©t szobor talĂĄlhatĂł. Ezeket Kosza JĂĄnos dĂĄnfalvi naiv mĂ»vĂ©sz kĂ©szĂ­tette 1957-1958-ban. Az egyik szobor PetĂ”fi SĂĄndor forradalmĂĄr költĂ”nket ĂĄbrĂĄzolja, a mĂĄsik a „Kezdet” elnevezĂ©sĂ» szoborcsoport. 1990-ben az iskola felvette a PetĂ”fi SĂĄndor Iskolaközpont nevet. Az iskola közelĂ©ben, a fĂ”Ășt mentĂ©n talĂĄlhatĂł az 1900-ban ErzsĂ©bet kirĂĄlynĂ© tiszteletĂ©re emelt emlĂ©koszlop.


A közsĂ©gközpont egyik legrĂ©gibb Ă©s legmarkĂĄnsabb, KĂłs KĂĄroly Ă©pĂ­tĂ©szeti stĂ­lusĂĄra jellemzĂ” Ă©pĂŒlete a csĂ­kdĂĄnfalvi szĂĄrmazĂĄsĂș Antal Vidor Ă©pĂ­tĂ©szmĂ©rnök ĂĄltal 1912-ben tervezett KözsĂ©ghĂĄza. UgyanĂ” tervezte a közbirtokossĂĄgi szĂ©khĂĄzat Ă©s a jegyzĂ”i lakĂĄst is.


Egy mĂĄsik nevezetes Ă©pĂŒlet a mĂ»velĂ”dĂ©si hĂĄz, melynek homlokzatĂĄt a szintĂ©n dĂĄnfalvi szĂŒletĂ©sĂ» Zsigmond MĂĄrton festĂ”mĂ»vĂ©sz Ă©s grafikus nonfiguratĂ­v mozaikja dĂ­szĂ­ti. A lĂ©tesĂ­tmĂ©ny elĂ”tt 2002-ben az 1848-as szabadsĂĄgharcban rĂ©sztvevĂ” csĂ­kdĂĄnfalviak emlĂ©kĂ©re egy bronz emlĂ©kmĂ»vet ĂĄllĂ­tottak.


CsĂ­kdĂĄnfalva jellegzetessĂ©gei közĂ© tartozik a DugĂĄs-fĂŒrdĂ”, melynek 18C°-os ĂĄsvĂĄnyi anyagokban gazdag termĂĄlvize vonzza a környĂ©k lakĂłit. A fĂŒrdĂ”t 1926-ban 120 felcsĂ­ki iparos (zömĂ©ben dĂĄnfalvi) rĂ©szvĂ©nytĂĄrsasĂĄgi alapon hozta lĂ©tre. Napjainkban 10 gyĂłgyvizes kĂĄdfĂŒrdĂ”, kĂ©t szabadtĂ©ri strand, valamint egy 14 szemĂ©lyes menedĂ©khĂĄz vĂĄrja a vendĂ©geket. CsĂ­kdĂĄnfalva jeles szĂŒlöttei: Antal Áron (1881-1966), Ă­rĂł, törtĂ©nĂ©sz, gimnĂĄziumi tanĂĄr, aki 1927-ben tette közzĂ© a „KöderdĂ” mellĂ”l” cĂ­mĂ» elbeszĂ©lĂ©s-kötetĂ©t; Antal Vidor (1886-1915) Ă©pĂ­tĂ©sz; Albert ErnĂ” (1932-), Sepsiszentgyörgyön Ă©lĂ” tanĂĄr, nĂ©prajzkutatĂł, a „CsĂ­kdĂĄnfalva Ă©s adatok a hat felcsĂ­ki falurĂłl” cĂ­mĂ» monogrĂĄfia szerzĂ”je; Albert DĂĄvid (1934-), SzĂ©kelyudvarhelyen Ă©lĂ” tanĂĄr, mĂ»vĂ©szettörtĂ©nĂ©sz, helytörtĂ©nĂ©sz; JĂĄnos PĂĄl (1921-), tanĂĄr, muzeolĂłgus, törtĂ©nĂ©sz; Zsigmond MĂĄrton (1947-), festĂ”mĂ»vĂ©sz, grafikus; ErĂ”ss IstvĂĄn (1964-) kĂ©pzĂ”mĂ»vĂ©sz.
Minden jog fenntarva
Csíkdánfalva Önkormányzata
Powered by
Blue Media Studio